Julkisuus

Haluatko omalle blogillesi enemmän näkyvyyttä?

- Lisää blogisi Blogilistalle
- Lisää opetusalan blogisi Opeverkostojen wikiin
- Otsikoi innostavasti ja kuvaavasti

- Lisää blogiisi ja kirjoituksiisi avainsanoja
- Salli blogin näkyä kaikille, myös hakukoneille
- Blogosfääri – ole aktiivinen, verkostoidu ja kommentoi toisten blogeja
-
Kerro blogistasi ystäville ja tutuille
- Liitä blogisi osoite käyntikorttiisi, sähköpostin allekirjoitukseen, diasarjojen ja oppimateriaalien tunnistetietoihin nimesi perään, Facebook-sivullesi, LinkedIn-profiiliin jne.
- Houkuttele lukijoita mainostamalla kirjoituksiasi
 Twitterissä tai keräämällä sieltä aineistoa kirjoituksiin. Ole aktiivinen hashtagien käyttäjä.
- Blogger: Mainosta blogiasi

 
Mietityttääkö julkisuus?

Kun perustaa blogin, on hyvä  miettiä mihin tarpeeseen ja millä tyylillä sitä kirjoittaa. Yleisesti ottaen on suositeltavaa esiintyä omalla nimellä ja seisoa sanojensa takana. Moni kuitenkin mieluummin kirjoittaa vain etunimellä tai nimimerkin takaa, riittää että muutama tuttu tunnistaa, muttei haluta että googlettaen koko maailma löytää esim. jonkun harrastusblogin. Tai kun kirjoitetaan runoja ja novelleja lukion luovan kirjoittamisen kurssilla, tuskin jokainen haluaa, että tuotokset löytyvät omalla nimellä verkosta vielä vuosienkin kuluttua. Yleisempi ongelma lienee silti se, että kirjoittaja toivoisi kommentteja blogiinsa, mutta kun blogeja on yli 250 miljoonaa, niin kukaan ei sitä omaa blogia joko löydä tai vaivaudu kommentoimaan.

Silloin kun blogeja käytetään oppilaitoksissa osana opiskelua, on hyvä käydä opiskelijaryhmän kanssa keskustelu siitä, kirjoitetaanko blogia omalla nimellä, vai riittääkö etunimi tai nimimerkki. Opiskelijaryhmän sisällä ei kuitenkaan nimimerkin taakse piilouduta, vaan nimien tulee olla kaikkien kurssin osallistujien tiedossa. Yhtä lailla tärkeää on pohtia kirjoitetaanko blogia niin, että se näkyy avoimesti koko maailmalle vai ainoastaan niille, jotka hyväksyy lukijoiksi. Aina koko ryhmän ei tarvitse valita samalla tavoin.
 
Pieni julkaisuopas - eväitä mediatöiden ohjaukseen on Maarit Jaakkolan PAOK:n kehittämisprojektityönä kirjoittama opas toisen asteen opettajille. Oppaassa pohditaan, miten julkisuuden voi saada opetuksen käyttövoimaksi ja sitä kautta opiskelijoiden äänen kuuluville. Opas esittelee myös erilaisia välineitä tuoda opiskelijoiden tuotoksia julki.